derbent

derbent sınırlar_1

1937 yılında İstinye’ye bağlı bir yerleşim yeri olarak Derbent adıyla kurulan mahallenin nüfusu, 1960-1970 yılları arasında çevredeki sanayileşmeye bağlı olarak artmaya başlamış ve bugün yaklaşık 10.000 kişi olmuştur. 1987 yılında mahalle statüsüne geçerek Çamlıtepe adını alan ancak yaşayanlarca hala Derbent olarak anılan mahallede, 1985 yılına kadar kentsel ve teknik altyapı hizmetlerini mahalleliler kendi çabaları ile yerleşimlerine getirmişlerdir. 1989 yerel seçimlerine kadar tek katlı yapıların hakim olduğu mahallede bugün hala 1, 2 ve 3 katlı yapıların çoğunlukta olduğu görülmektedir.

Arazi mülkiyetinin çeşitlilik gösterdiği ve yaklaşık 400 dönümlük bir alana yerleşilen mahallede son dönemlerde kentsel dönüşüm projelerinin gündeme gelmesi; Atatürk Oto Sanatkarları Yapı Kooperatifi’nin 1980’lerde türlü oyunlarla, üzerinde yaklaşık 500 yapının bulunduğu 220 dönümlük bir alanı alarak bugün o alan üzerinde kendi projelerini gerçekleştirmek istemesinin sonucudur.

Derbent’te gecekonduların dönüşümüne imkan tanıyan Koruma Amaçlı Revizyon İmar Planları, Ağustos 2012 tarihinde onaylanmış olup; mahallenin yaklaşık 30 hektarlık bir alanı ise Ocak 2013 tarihinde 6306 sayılı yasa kapsamında Riskli Alan olarak ilan edilmiştir. Mahalleli hem planlara hem de riskli alan ilanına itiraz etmiş, itirazlarına yanıt almayınca da dava açmıştır.

Derbent’te, 80 yıldır yaşadıkları mahallelerinden ayrılmak istemeyen mahalleliler örgütlülüklerini, Mahalle Derneği ve Mahalle Kooperatifi üzerinden sürdürmekte ve kendilerini gözeterek onaylarını alacak bir planlama ve uygulama süreci ile birlikte sağlıklı ve güvenceli bir konutta yaşama hakkı için mücadelelerine devam etmektedirler.

Çamlıtepe Güzelleştirme, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği

Yetkili: Rıza Çoşkun

İletişim:

S.S. Çamlıtepe Mahallesi 61 Pafta 386 Ada 15 ve 16 Parsel Yerleşimcileri Yapı Kooperatifi

Yetkili: Aydemir Görmez

İletişim:

Yorum bırakın