pınar

1950 yılında 10 hane ile kurulan mahallenin muhtarlığı 1979 yılında kurulmuş, mahalle ise 1983 yılında Sarıyer İlçe Belediyesi’ne bağlanmıştır.

1989-1991 tarihlerinde yüksek katlı yapılaşmanın artış gösterdiği mahallede bugün ortalama kat yüksekliği sayısı 2’dir. Bu tarihten itibaren 2000’li yıllara kadar geçen sürede ise 75,8 hektarlık mahallenin yakın çevresindeki lüks konut yapımı ciddi artış göstermiştir. 2009 yılında mahallenin hemen bitişiğinde açılan İstinye Park AVM ve Rezidansları, bugün yaklaşık 15 bin kişinin yaşadığı mahalleyi baskı altına alan en birinci yapılanmadır.

Mahalle idari sınırları içerisinde mülkiyet sahipliği çeşitlilik göstermektedir: Mahallenin %74’ü İBB’ye, %12’si İstinye Park’a, %6’sı Hazine’ye, %3’ü Vakıf’a, %2’si özel bir şirkete, geri kalanı ise maliye ve şahsa aittir.

Mahallelinin kendi imkan ve çabaları ile getirilen kentsel ve teknik altyapı hizmetlerinin 2002’de tamamlandığı mahallede 2007 yılında bir Dernek kurulmuş, bunu mahalle kooperatifinin kuruluşu izlemiştir. 60 yıldır yaşadıkları mahallelerinden ayrılmak istemeyen mahalleliler örgütlülüklerini, bu iki yapı üzerinden sürdürmekte ve kendilerini gözeterek onaylarını alacak bir planlama ve uygulama süreci ile birlikte sağlıklı ve güvenceli bir konutta yaşama hakkı için mücadelelerine devam etmektedirler.

Pınar Mahallesi Koruma, Yaşatma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği

Yetkili: Cemal Ejder

İletişim:

S.S. Pınar Mahallesi 49 Pafta, 983 Ada Yerleşimcileri Yapı Kooperatifi

Başkan: Hüseyin Demir

İletişim:

Yorum bırakın